Vad är en vaccination?

Förmodligen vet de flesta människor idag vad en vaccination är. I grund och botten är detta ett skydd som ser till att hålla vanliga kända och svåra sjukdomar borta och som samtidigt kan fungera som ett skydd mot vissa sjukdomar i det land som du planerar att besöka. Här är det då viktigt att ta dessa så att du alltid skyddar dig och din familj på bästa sätt. att inte ta dem innebär att du hellre chansar på att du inte kommer att smittas av denna sjukdom eller att du kommer att få den via ett insektsbett eller via annan väg.AR-131009565

Vaccination är något som du kan få på flera olika platser och vid flera olika tillfällen. Den vanligaste vaccinationen som alla i Sverige och i många andra länder både får som barn på barnmorskemottagningar och även senare i skolan, är ett trippelvaccin vilket är tänkt ska skydda mot polio, difteri och stelkramp. Förutom detta finns det olika specifika vaccin som erbjuds mot malaria, fästningar och gula febern samt hepatit B. Mot hepatit A finns det för närvarande inget vaccin. Dessa olika vaccinationer kommer du enkelt att kunna få både på sjukhus och vårdcentraler samt på kliniker och läkarmottagningar.

Helt enkelt så kommer således en vaccination att vara som en liten extra sköld då det gäller att skydda dig från alla de otäcka sjukdomar som du absolut inte vill utsätta dig själv och din eventuella omgivning för. Något som är speciellt bra med just vaccinationer är att de flesta av dem är skapade på ett sätt som gör att de ger ett långvarigt och effektivt skydd som räcker under många år framåt. Vissa av dessa måste dock tas i flera etapper för att uppnå det skydd som krävs för att din kropp ska få ett bra immunförsvar som verkligen fungerar.